Mrożone warzywa – drogocenny dodatek do zup
Niestety nie zawsze mamy swój przydomowy ogródek, w którym znajdziemy naturalne warzywa, ale też nie posiadamy zbyt dużo miejsca w zamrażalniku, by je tam pomieścić.
Dlatego nie pozostaje nam nic innego, jak wykorzystanie aktualnie dostępnych warzyw ze sklepowej półki.
Nie mniej jednak w zamrażalnikach sklepowych od kilku lat pojawiają się mrożonki, które reklamowane są, jako warzywa o najwyższej jakości i świeżości.
Ile jest w tym prawdy i czy faktycznie są one, aż tak zdrowe? Okazuje się, że nie ma żadnych powodów do obaw, bowiem to właśnie mrożone warzywa stanowią najlepsze źródło cennych witamin i minerałów.
Sam proces zamrażania nie powoduje zbyt istotnych strat wartości odżywczych.
Jak się okazuje również podczas gotowania nie dochodzi do gwałtownej ich utraty, a nawet można stwierdzić, że posiadają więcej wartości niż zastosowanie surowych warzyw.
Z tego powodu, jak najbardziej możemy wykorzystać dostępne mrożone mieszanki, które przygotowywane są z myślą o konkretnej zupie.