Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Japońska mąka ryżowa
Gastronomia, artykuły spożywcze

Japońska mąka ryżowa

Ryż od lat znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Stanowi urozmaicenie codziennej diety i ciekawą alternatywę dla makarony, czy też ziemniaków. Ryż też jest po prostu smaczny i można wykorzystywać go na wiele sposób. Dobrze wiedzieć, że z ryżu produkuje się także mąkę. Tak samo jak ryż – mo

Kurs gotowania a spotkanie towarzyskie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kurs gotowania a spotkanie towarzyskie

Czas wolny, no cóż jak zawsze mamy go za mało. Ponieważ jest tego czasu tak niewiele staramy się wykorzystać każdą jego minutę w sposób właściwy tak, aby nie została zmarnowana. Organizujemy wyjazdy, spotkania rodzinne czy też towarzyskie, wspólne wyjścia, kolacje czy też kino. Chcemy, aby pozostaw

Wywar w wersji jarskiej
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wywar w wersji jarskiej

Przygotowanie wywaru dla wielu osób kojarzy się tylko i wyłącznie z wykorzystaniem mięsa, jednak jak się okazuje nie jest to jedyny sposób na stworzenie smakowitej zupy. Bowiem na rynku dostępne są kostki rosołowe, które można dodać do wrzątku, jednak bardziej dietetycznym i zdrowym sposobem jest wy

Prażone migdały, pieczony czosnek, smażone grzanki
Gastronomia, artykuły spożywcze

Prażone migdały, pieczony czosnek, smażone grzanki

Zupy o kremowej konsystencji to w ostatnich latach bardzo popularna potrawa, która często spotykana jest na salonach i w eleganckich restauracjach. Dlatego kojarzy się nam z czymś wytwornym i wyjątkowym pod każdym względem, a już na pewno smakowym. Bardzo często na weselnym obiedzie zamiast tradyc

Kurs gotowania dla pracowników mojej firmy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kurs gotowania dla pracowników mojej firmy

Wspólne kursy kulinarne, wspólne doświadczenia wynikające z faktu gotowania potraw mogą naprawdę pomóc pracownikom w scaleniu osób, przecież o różnych osobowościach, potrafią także pokazać liderów grupy i zależności między nimi. Baczny obserwator będzie potrafił z takowego kursu wyciągnąć dużo ciek

Czy warto być uczestnikiem kursu gotowania
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czy warto być uczestnikiem kursu gotowania

Cóż można powiedzieć podsumowując temat kursów dotyczących nauki gotowania? Do jakich wniosków można dojść zastanawiając się nad sensem uczestnictwa w takowym szkoleniu? Czy uznamy je za coś potrzebnego czy też całkowicie zbędnego? Czy znajdziemy czas i chęci, aby skorzystać z takowej propozycji? Za

Trend na żywność bezglutenową
Gastronomia, artykuły spożywcze

Trend na żywność bezglutenową

Życie bez glutenu jest ostatnimi czasy bardzo modne. Co rusz słyszymy o osobach świadomie rezygnujących z glutenu. Powodów, dla którego to robią jest mnóstwo. Ile osób rezygnujących z glutenu, niemal tyle argumentów za wyeliminowaniem go z diety. Na gluten uczulonych jest mnóstwo osób – nietoleran

Zupy ze wszystkich zakątków świata
Gastronomia, artykuły spożywcze

Zupy ze wszystkich zakątków świata

Jak to mówią, co kraj to obyczaj, więc również w temacie kulinarnym, każde z państw ma swoje znane, tradycyjne potrawy. Chociażby same zupy możemy spotkać w różnych postaciach, wersjach, a także nietypowych połączeniach. Współcześnie dostęp do Internetu, większe możliwości wyjazdów oraz migracje lud

Co gotować, żeby było smacznie i interesująco?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Co gotować, żeby było smacznie i interesująco?

Ostatnio przyznać się, że się spędziło ileś godzin w kuchni to wcale nie jest wstyd. Bardzo wiele osób gotuje. Gotują kobiety, ale gotują także panowie. Jest bardzo wiele kulinarnych programów telewizyjnych oraz kulinarnych blogów prowadzonych przez osoby w różnym wieku. Kuchnia stała się coraz bard

Co lubimy jeść i przyrządzać?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Co lubimy jeść i przyrządzać?

Polacy od jakiegoś czasu nieustannie gotują. Gotowanie stało się niezwykle ważnym elementem życia Polaków i robią to chętnie i z pomysłem. Kiedyś nie wszystkie interesujące składniki były u nas dostępne, więc kuchnia była o wiele uboższa. Do tego bardzo wiele składników kiedyś było zapomnianych, nie

Kursy gotowania w telewizji
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kursy gotowania w telewizji

Ponieważ w każdym z naszych domów znajduje się telewizor, jego programy nie są nam obce i ich dostępność naprawdę bardzo dobra i łatwa, a jednocześnie potrzeby społeczne i zainteresowania kulinarne społeczeństwa duże, dlatego też producenci telewizyjni, większości programów komercyjnych starali się

Kursy gotowania, czyli jak zrobić sushi
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kursy gotowania, czyli jak zrobić sushi

Ponieważ kulinaria, dania i potrawy podlegają także zasadom mody, to także w tym zakresie możemy zauważyć pewną tendencyjność czy też topowość. Gdy na naszych stołach coraz częściej zaczęły pojawiać się przywiezione z innych stron świata potrawy, jak na przykład sushi czy też sajgonki, pojawiło się