Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Japońska mąka ryżowa
Ryż od lat znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Stanowi urozmaicenie codziennej diety i ciekawą alternatywę dla makarony, czy też ziemniaków. Ryż też jest po prostu smaczny i można wykorzystywać go na wiele sposób. Dobrze wiedzieć, że z ryżu produkuje się także mąkę. Tak samo jak ryż – mo
Kurs gotowania a spotkanie towarzyskie
Czas wolny, no cóż jak zawsze mamy go za mało. Ponieważ jest tego czasu tak niewiele staramy się wykorzystać każdą jego minutę w sposób właściwy tak, aby nie została zmarnowana. Organizujemy wyjazdy, spotkania rodzinne czy też towarzyskie, wspólne wyjścia, kolacje czy też kino. Chcemy, aby pozostaw
Wywar w wersji jarskiej
Przygotowanie wywaru dla wielu osób kojarzy się tylko i wyłącznie z wykorzystaniem mięsa, jednak jak się okazuje nie jest to jedyny sposób na stworzenie smakowitej zupy. Bowiem na rynku dostępne są kostki rosołowe, które można dodać do wrzątku, jednak bardziej dietetycznym i zdrowym sposobem jest wy
Prażone migdały, pieczony czosnek, smażone grzanki
Zupy o kremowej konsystencji to w ostatnich latach bardzo popularna potrawa, która często spotykana jest na salonach i w eleganckich restauracjach. Dlatego kojarzy się nam z czymś wytwornym i wyjątkowym pod każdym względem, a już na pewno smakowym. Bardzo często na weselnym obiedzie zamiast tradyc
Kurs gotowania dla pracowników mojej firmy
Wspólne kursy kulinarne, wspólne doświadczenia wynikające z faktu gotowania potraw mogą naprawdę pomóc pracownikom w scaleniu osób, przecież o różnych osobowościach, potrafią także pokazać liderów grupy i zależności między nimi. Baczny obserwator będzie potrafił z takowego kursu wyciągnąć dużo ciek
Czy warto być uczestnikiem kursu gotowania
Cóż można powiedzieć podsumowując temat kursów dotyczących nauki gotowania? Do jakich wniosków można dojść zastanawiając się nad sensem uczestnictwa w takowym szkoleniu? Czy uznamy je za coś potrzebnego czy też całkowicie zbędnego? Czy znajdziemy czas i chęci, aby skorzystać z takowej propozycji? Za
Trend na żywność bezglutenową
Życie bez glutenu jest ostatnimi czasy bardzo modne. Co rusz słyszymy o osobach świadomie rezygnujących z glutenu. Powodów, dla którego to robią jest mnóstwo. Ile osób rezygnujących z glutenu, niemal tyle argumentów za wyeliminowaniem go z diety. Na gluten uczulonych jest mnóstwo osób – nietoleran
Zupy ze wszystkich zakątków świata
Jak to mówią, co kraj to obyczaj, więc również w temacie kulinarnym, każde z państw ma swoje znane, tradycyjne potrawy. Chociażby same zupy możemy spotkać w różnych postaciach, wersjach, a także nietypowych połączeniach. Współcześnie dostęp do Internetu, większe możliwości wyjazdów oraz migracje lud
Co gotować, żeby było smacznie i interesująco?
Ostatnio przyznać się, że się spędziło ileś godzin w kuchni to wcale nie jest wstyd. Bardzo wiele osób gotuje. Gotują kobiety, ale gotują także panowie. Jest bardzo wiele kulinarnych programów telewizyjnych oraz kulinarnych blogów prowadzonych przez osoby w różnym wieku. Kuchnia stała się coraz bard
Co lubimy jeść i przyrządzać?
Polacy od jakiegoś czasu nieustannie gotują. Gotowanie stało się niezwykle ważnym elementem życia Polaków i robią to chętnie i z pomysłem. Kiedyś nie wszystkie interesujące składniki były u nas dostępne, więc kuchnia była o wiele uboższa. Do tego bardzo wiele składników kiedyś było zapomnianych, nie
Kursy gotowania w telewizji
Ponieważ w każdym z naszych domów znajduje się telewizor, jego programy nie są nam obce i ich dostępność naprawdę bardzo dobra i łatwa, a jednocześnie potrzeby społeczne i zainteresowania kulinarne społeczeństwa duże, dlatego też producenci telewizyjni, większości programów komercyjnych starali się
Kursy gotowania, czyli jak zrobić sushi
Ponieważ kulinaria, dania i potrawy podlegają także zasadom mody, to także w tym zakresie możemy zauważyć pewną tendencyjność czy też topowość. Gdy na naszych stołach coraz częściej zaczęły pojawiać się przywiezione z innych stron świata potrawy, jak na przykład sushi czy też sajgonki, pojawiło się