Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Japońska mąka ryżowa
Ryż od lat znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Stanowi urozmaicenie codziennej diety i ciekawą alternatywę dla makarony, czy też ziemniaków. Ryż też jest po prostu smaczny i można wykorzystywać go na wiele sposób. Dobrze wiedzieć, że z ryżu produkuje się także mąkę. Tak samo jak ryż – mo

Kurs gotowania a spotkanie towarzyskie
Czas wolny, no cóż jak zawsze mamy go za mało. Ponieważ jest tego czasu tak niewiele staramy się wykorzystać każdą jego minutę w sposób właściwy tak, aby nie została zmarnowana. Organizujemy wyjazdy, spotkania rodzinne czy też towarzyskie, wspólne wyjścia, kolacje czy też kino. Chcemy, aby pozostaw

Wywar w wersji jarskiej
Przygotowanie wywaru dla wielu osób kojarzy się tylko i wyłącznie z wykorzystaniem mięsa, jednak jak się okazuje nie jest to jedyny sposób na stworzenie smakowitej zupy. Bowiem na rynku dostępne są kostki rosołowe, które można dodać do wrzątku, jednak bardziej dietetycznym i zdrowym sposobem jest wy

Prażone migdały, pieczony czosnek, smażone grzanki
Zupy o kremowej konsystencji to w ostatnich latach bardzo popularna potrawa, która często spotykana jest na salonach i w eleganckich restauracjach. Dlatego kojarzy się nam z czymś wytwornym i wyjątkowym pod każdym względem, a już na pewno smakowym. Bardzo często na weselnym obiedzie zamiast tradyc

Kurs gotowania dla pracowników mojej firmy
Wspólne kursy kulinarne, wspólne doświadczenia wynikające z faktu gotowania potraw mogą naprawdę pomóc pracownikom w scaleniu osób, przecież o różnych osobowościach, potrafią także pokazać liderów grupy i zależności między nimi. Baczny obserwator będzie potrafił z takowego kursu wyciągnąć dużo ciek

Czy warto być uczestnikiem kursu gotowania
Cóż można powiedzieć podsumowując temat kursów dotyczących nauki gotowania? Do jakich wniosków można dojść zastanawiając się nad sensem uczestnictwa w takowym szkoleniu? Czy uznamy je za coś potrzebnego czy też całkowicie zbędnego? Czy znajdziemy czas i chęci, aby skorzystać z takowej propozycji? Za

Trend na żywność bezglutenową
Życie bez glutenu jest ostatnimi czasy bardzo modne. Co rusz słyszymy o osobach świadomie rezygnujących z glutenu. Powodów, dla którego to robią jest mnóstwo. Ile osób rezygnujących z glutenu, niemal tyle argumentów za wyeliminowaniem go z diety. Na gluten uczulonych jest mnóstwo osób – nietoleran

Zupy ze wszystkich zakątków świata
Jak to mówią, co kraj to obyczaj, więc również w temacie kulinarnym, każde z państw ma swoje znane, tradycyjne potrawy. Chociażby same zupy możemy spotkać w różnych postaciach, wersjach, a także nietypowych połączeniach. Współcześnie dostęp do Internetu, większe możliwości wyjazdów oraz migracje lud

Co gotować, żeby było smacznie i interesująco?
Ostatnio przyznać się, że się spędziło ileś godzin w kuchni to wcale nie jest wstyd. Bardzo wiele osób gotuje. Gotują kobiety, ale gotują także panowie. Jest bardzo wiele kulinarnych programów telewizyjnych oraz kulinarnych blogów prowadzonych przez osoby w różnym wieku. Kuchnia stała się coraz bard

Co lubimy jeść i przyrządzać?
Polacy od jakiegoś czasu nieustannie gotują. Gotowanie stało się niezwykle ważnym elementem życia Polaków i robią to chętnie i z pomysłem. Kiedyś nie wszystkie interesujące składniki były u nas dostępne, więc kuchnia była o wiele uboższa. Do tego bardzo wiele składników kiedyś było zapomnianych, nie

Kursy gotowania w telewizji
Ponieważ w każdym z naszych domów znajduje się telewizor, jego programy nie są nam obce i ich dostępność naprawdę bardzo dobra i łatwa, a jednocześnie potrzeby społeczne i zainteresowania kulinarne społeczeństwa duże, dlatego też producenci telewizyjni, większości programów komercyjnych starali się

Kursy gotowania, czyli jak zrobić sushi
Ponieważ kulinaria, dania i potrawy podlegają także zasadom mody, to także w tym zakresie możemy zauważyć pewną tendencyjność czy też topowość. Gdy na naszych stołach coraz częściej zaczęły pojawiać się przywiezione z innych stron świata potrawy, jak na przykład sushi czy też sajgonki, pojawiło się

Smakowita mąka gryczana
Czasem trudno wyobrazić sobie życie bez mąki. Dla osób lubiących gotować mąka to niemal podstawa każdego dania, zwłaszcza pysznych ciast. Co jeśli ktoś cierpi na nietolerancję glutenu? Jest na to sposób. Na rynku znajdziemy mnóstwo rodzajów mąki, w tym wiele mąk bez glutenu. Jedne są bardziej wyra

„Może zawierać śladowe ilości glutenu”
Czy każdy produkt, który z pozoru wydaje się być bez glutenu faktycznie taki jest? Kupujesz produkt, wnikliwie czytasz skład. Wszystko się zgadza, glutenu nie ma. Wracasz do domu, przygotowujesz obiad, zjadasz go… i zaczynasz się źle czuć. Czy to możliwe, że gluten jednak się w produkcie znalazł mi

Szumowina – dobra czy zła?
Podczas wstępnego gotowania mięsa, już zanim zaczniemy dodawać warzywa, na powierzchni przygotowanego roztworu gromadzi się piana. Wiele osób uważa, że to wina nie świeżego mięsa, konserwantów, czy innych dodatków, co całkowicie zaburza nasze wyobrażenie o smacznym daniu. Jednak, jak się okazuje p

Czy da się oszczędzić na jedzeniu?
Jedzenie to aspekt życia z jednej strony bardzo przyjemny, dostarczający szereg pozytywnych emocji i wrażeń. Z drugiej strony okazuje się być drogi po zastanowieniu, przez co wiele rodzin łapie się za głowy. Wszystko jednak zależy od tego w jaki sposób prowadzimy gospodarstwo domowe oraz czy zakupy

Polacy gotują
Polacy nie tylko gotują ostatnio na potęgę, ale i gotować niezwykle lubią. Bardzo wiele osób w naszym kraju jeśli nie prowadzi kulinarnego bloga to przynajmniej zaprasza od czasu do czasu znajomych na przyjęcia, gdzie serwuje im przygotowane przez siebie potrawy. To ostatnio bardzo popularny sposób

Między tradycją a nowoczesnością w kuchni
Kulinaria to niezwykle rozległy temat. O gotowaniu można bardzo dużo mówić, bardzo dużo pisać, a także bardzo dużo czasu poświęcać mu w praktyce. To ostatnie ma miejsce coraz częściej. Polacy dużo gotują i bardzo lubią to robić. Gotują dla siebie, gotują dla rodziny, ale gotują także dla obcych bo

Przyjemności w kuchni
Gotowanie to nie tylko przyjemność, ale i sztuka. Kiedyś tylko zawodowi kucharze się tytułowali niekiedy artystami. Dziś ta dziedzina jest o wiele bardziej liberalna. Widać ile kulinarnych blogów powstaje, ile w telewizji jest autorskich programów o gotowaniu, ile się na ten temat pisze. Ludzie lubi

Zboża – możesz jeść, ale uważaj!
Całkowite wyeliminowanie zbóż z diety bezglutenowej nie przynosi niczego dobrego, jest więc niezdrowe. Ale jak osoby cierpiące na celiakię mogą spożyć produkty zbożowe, przecież zawierają gluten? Zboża to nie tylko znane nam z rodzimego podwórka owies, żyto czy też pszenica. Ile zakątków świata, ty

Mrożone warzywa – drogocenny dodatek do zup
Niestety nie zawsze mamy swój przydomowy ogródek, w którym znajdziemy naturalne warzywa, ale też nie posiadamy zbyt dużo miejsca w zamrażalniku, by je tam pomieścić. Dlatego nie pozostaje nam nic innego, jak wykorzystanie aktualnie dostępnych warzyw ze sklepowej półki. Nie mniej jednak w zamrażaln