Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Smakowita mąka gryczana
Czasem trudno wyobrazić sobie życie bez mąki. Dla osób lubiących gotować mąka to niemal podstawa każdego dania, zwłaszcza pysznych ciast. Co jeśli ktoś cierpi na nietolerancję glutenu? Jest na to sposób. Na rynku znajdziemy mnóstwo rodzajów mąki, w tym wiele mąk bez glutenu. Jedne są bardziej wyra
„Może zawierać śladowe ilości glutenu”
Czy każdy produkt, który z pozoru wydaje się być bez glutenu faktycznie taki jest? Kupujesz produkt, wnikliwie czytasz skład. Wszystko się zgadza, glutenu nie ma. Wracasz do domu, przygotowujesz obiad, zjadasz go… i zaczynasz się źle czuć. Czy to możliwe, że gluten jednak się w produkcie znalazł mi
Szumowina – dobra czy zła?
Podczas wstępnego gotowania mięsa, już zanim zaczniemy dodawać warzywa, na powierzchni przygotowanego roztworu gromadzi się piana. Wiele osób uważa, że to wina nie świeżego mięsa, konserwantów, czy innych dodatków, co całkowicie zaburza nasze wyobrażenie o smacznym daniu. Jednak, jak się okazuje p
Czy da się oszczędzić na jedzeniu?
Jedzenie to aspekt życia z jednej strony bardzo przyjemny, dostarczający szereg pozytywnych emocji i wrażeń. Z drugiej strony okazuje się być drogi po zastanowieniu, przez co wiele rodzin łapie się za głowy. Wszystko jednak zależy od tego w jaki sposób prowadzimy gospodarstwo domowe oraz czy zakupy
Polacy gotują
Polacy nie tylko gotują ostatnio na potęgę, ale i gotować niezwykle lubią. Bardzo wiele osób w naszym kraju jeśli nie prowadzi kulinarnego bloga to przynajmniej zaprasza od czasu do czasu znajomych na przyjęcia, gdzie serwuje im przygotowane przez siebie potrawy. To ostatnio bardzo popularny sposób
Między tradycją a nowoczesnością w kuchni
Kulinaria to niezwykle rozległy temat. O gotowaniu można bardzo dużo mówić, bardzo dużo pisać, a także bardzo dużo czasu poświęcać mu w praktyce. To ostatnie ma miejsce coraz częściej. Polacy dużo gotują i bardzo lubią to robić. Gotują dla siebie, gotują dla rodziny, ale gotują także dla obcych bo
Przyjemności w kuchni
Gotowanie to nie tylko przyjemność, ale i sztuka. Kiedyś tylko zawodowi kucharze się tytułowali niekiedy artystami. Dziś ta dziedzina jest o wiele bardziej liberalna. Widać ile kulinarnych blogów powstaje, ile w telewizji jest autorskich programów o gotowaniu, ile się na ten temat pisze. Ludzie lubi
Zboża – możesz jeść, ale uważaj!
Całkowite wyeliminowanie zbóż z diety bezglutenowej nie przynosi niczego dobrego, jest więc niezdrowe. Ale jak osoby cierpiące na celiakię mogą spożyć produkty zbożowe, przecież zawierają gluten? Zboża to nie tylko znane nam z rodzimego podwórka owies, żyto czy też pszenica. Ile zakątków świata, ty
Mrożone warzywa – drogocenny dodatek do zup
Niestety nie zawsze mamy swój przydomowy ogródek, w którym znajdziemy naturalne warzywa, ale też nie posiadamy zbyt dużo miejsca w zamrażalniku, by je tam pomieścić. Dlatego nie pozostaje nam nic innego, jak wykorzystanie aktualnie dostępnych warzyw ze sklepowej półki. Nie mniej jednak w zamrażaln